Traumatismul vertebral dorso-lombar
December 10, 2020Chirurgia artroscopică în tratamentul fracturilor intraarticulare ale genunchiului
December 10, 2020Protezarea totală de genunchi
Artroplastia totală de genunchi nu este nimic altceva decît înlocuirea cartilajului articular degradat de la nivelul celor trei compartimente ale genunchiului cu o proteză de genunchi. Aceasta e formată din trei componente:
1. Componenta femurală – metalică , înlocuieşte suprafața articulară femurală degradată.
2. Componenta tibială –metalică, care înlocuieşte cartilajul articular de la nivelul tibiei.
3. Despărţitor de polietilenă (plastic) care se află între ambele componente, facilitând mişcarea de flexie/extensie a genunchiului.
Intervenţia chirurgicală de protezare durează circa 1-2 ore. Sprijinul, de cele mai multe ori, este încă din a doua zi postoperator (cu ajutorul unui cadru de mers).
Scopul intervenţiei chirurgicale este de a reface funcţia genunchiului şi de a elimina durerea dată de artroză. Candidaţi pentru protezarea genunchiului sunt pacienţii care suferă de artroză şi au dureri aproape permanente care nu au răspuns la tratamentul nechirurgical.
Acum este disponibilă şi proteza personalizată de genunchi, mărimile componentelor fiind bine stabilite preoperator cu ajutorul tomografiei computerizate. Imaginile tomografice sunt trimise producătorului care reconstruieşte 3D genunchiul dumneavoastră, fabricând apoi “ghiduri de tăiere” specifice genunchiului dumneavoastră. Acest proces poate dura până la 6-8 săptămâni.
Cînd este indicată endoprotezarea de genunchi?
Atunci cand durerile sunt mult prea mari, cind instabilitatea este importantă , cind functionalitatea genunchiului este mult prea afectată!
Durerea constituie argumentul ferm al deciziei chirurgicale. De aceea examenul imagistic (în special radiografia) nu poate sa fie un argument suficient pentru decizia chirurgicală, dar totodată una foarte importantă. De asemeni nu trebuie ca artoza să evolueze catre stări excesiv de avansate, cu deformări importante, cînd intervenția chirurgicală poate să fie deja foarte dificilă.
Vîrsta la fel este este un argument important în luarea deciziei intervenției chirurgicale, dar indicația se apreciază în funcție și de statusul biologic, comorbidități (diabet zaharat, boli cardiace și circulatorii,infecții etc.) greutarea corporală (obezitate) și de mineralizarea osoasă.
Proteza de genunchi, produsă astăzi cu materiale moderne și cu tehnologie cu desing de ultima generație, cu o durată de viață în funcție de gradul și perioada de utilizare, de modul cum a fost fixată, astfel încat, această operație la un pacient tînăr poate duce la o deteriorare a protezei (pacientul fiind activ fizic). Acesta este principalul motiv pentru care, pentru a evita o reintervenție de revizie care este dificilă, unii chirurgi preferă să nu efectueze o artroplastie la un pacient foarte tînăr. De fapt, la pacientul tînăr, de cîte ori este posibil, osteotomia de reaxare este intervenția chirurgicală preferată, pentru a lungi perioada pînă la protezare.
Proteza de genunchi are rezultate bune dacă:
1. Sunt dureri care limitează mult activitatea fizică de zi cu zi zilnica (mersul, urcatul, coborîtul scărilor, ridicatul de pe scaun) .
2. Este o limitare a mișcărilor genunchiului care îngreuează activitatea zilnică.
3. Au eșuat toate măsurile de tratament conservativ.
4. Există o diformitate a genunchiului – genu varum sau valgus
5. Vîrsta de cel cel puțin 55 de ani.
6. Nu sunt alte probleme de sănătate grave asociate.
Cauzele de apariție și predispunere pentru artroza genunchiului sunt multiple:
• Distrugerea articulară de către un sindrom inflamator (de exemplu: boli degenerative, colagenoze etc.).
• Artroză de origine post-traumatică, urmare a unui accident sportiv sau unui accident rutier care a fost cauza fie a unei fracturi, fie a unei instabilități grave de genunchi.
• Fracturile articulare sunt considerate grave deoarece determina distrugerea cartilajului articular, fie rapid, prin fractura directă, fie lent, secundar.
• Entorsele de genunchi netratate sau tratate inadecvat cu instabilitatea cronică a genunchiului. Ruptura ligamentului încrucișat anterior cu destabilizeaza genunchiul .
• De asemeni artroza poate fi secundară unei rezecții de menisc rezectiei unei leziuni de menisc care joacă rolul de amortizor prin structura sa elastică, protejînd cartilajul.
Tratamentul artrozei de genunchi a pacientului tanăr trebuie să fie cu preponderență conservator, medical. Analgezicele și antiinflamatoriile nesteroidiene, controlul greutății corporale, reeducarea genunchiului cu scopul de a menține o mobilitate articulară normală , injecțiile intraarticulare cu soluție sterilă viscoelastică (acid hyaluronic), permit de a lungi timpul la maxim a unei eventuale intervenții chirurgicale.
Cu cît proteza va fi implantată la un pacient mai tanar cu atît proteza va suferi un proces de uzură mai rapid. Solicitările mecanice sunt diferite la un pacient pensionar de 70 de ani față de un pacient activ de 57 de ani. De aceea probabilitatea schimbării protezei ( revizie) va fi cu atat mai probabilă cu cît pacientul va fi mai tanăr și mai activ. În anumite cazuri particulare, artroza este agravată de deviația de axă a gambei și se poate propune o intervenție chirurgicală mai puțin radicală de reaxare a articulației pentru a repartiza mai bine forțele de distribuție articulară în timpul mersului. Acest tip de intervenție chirurgicală de corectare a axului genunchiului se numește osteotomie de reaxare.
Rezultatele actuale ale artroplastiei de genunchi sunt bune. În caz de uzură a protezei, se recurge la protezare de revizie cu înlocuirea protezei care este suficient de eficace.
Pacientul trebuie informat despre avantajele și dezavantajele acestei intervenții chirurgicale, în mod particular despre posibilitatea înlocuirii protezei de genunchi în viitorul .
Dacă proteza de genunchi poate înlătura durerile, cu mentinerea unei mobilități articulare apropiată de normal, totuși după artroplastia de genuchi pacientul are restricții putînd relua în mare parte activitățile fizice pe care le avea inainte .
Astfel, activitățile fizice cu suprasolicitări ale genunchiului, sunt contraindicate. În schimb sporturile care permit mobilizarea genunchiului fără o solicitare excesivă în axul vertical, sunt permise.
SERGIU_CIOBANU – medic ortoped-traumatolog, categoria unu
a.n 03.08.1983
e-mail [email protected]
Studii
2002-2008 – facultatea Medicină Generală a USMF „N. Testemiţanu”.
2008-2012 – facultatea Rezidenţiat şi Secundariat clinic a USMF „N. Testemiţanu”, licenţiat în Ortopedie-Traumatologie.
2012-2016 – doctorat în Ortopedie şi Traumatologie, USMF „N. Testemiţanu”
Activitatea profesioală:
2012 – curent: medic ortoped-traumatolog Sectia “Ortopedia articulațiilor mari și endoprotezare” IMSP Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie
2011-2012 – medic ortoped-traumatolog în secţia de leziuni termice a IMSPSCTO.
2010-2012 – medic neurochirug de urgenţă, secţia Neurochirurgie nr. 1 a IMSPCNSPMU.
2009-2010 – medic ortoped-traumatolog de urgenţă, secţia ortopedie a IMSPCNSPMU.
2005-2009 – asistent medical IMSPCNSPMU DMU.
EDUCAŢIE ŞI FORMARE
2018 – prezentare orală: ‘’Unele aspecte în osteotomiile de corecție în hallux valgus’’ la Ședința 451 al AOTRM, Chişinău, 2018.
2018 – curs de formare “Chirurgia gleznei şi piciorului”, Iaşi, România.
2017 – curs pe “Tratamentul biologic al fracturilor de oase tubulare”, Byalistok, Polonia.
2017 – „The Establishment of metatarsophalangeal joint in rheumatoid forefoot reconstruction”, Актуальні питання травматології та остеосинтезу, Чернівецька, Ucraina.
2016 – Prezentare orală: “Chirurgia piciorului Reumatoid’’, Zilele Universităţii USMF ‘’N. Testemiţanu’’.
2016 – Stagiu cu durata de 1 lună la Spitalul Universitar din Byalistok, Polonia sub conducerea prof. J. Skavronski cu tematica: Artroplastia de şold şi de genunchi.
2016 – Prezentare orală: “Recuperarea chirurgicală a antepicioruluii reumatoid² la Ședința 439 al AOTRM.
2015 – Prezentare orală: “Fracturile de col femoral la pacienţii post – AVC² la Ședința 433 al AOTRM.
2015 – Prezentare orală: “Unele erori, eşecuri şi complicaţii în tratamentul leziunilor osteoarticulare ale aparatului locomotor² la Ședința 428 al AOTRM.
2015 – Prezentare orală: ‘’Tratament chirurgical al deformităţii antepiciorului’’, Zilele Universitatii USMF ‘’N. Testemiţanu’’.
2015 – curs în cadrul proiectului CHRONEX-RD cu tematica: ’’Biomedical Research-Genetics and Immunology”, Iaşi, România.
2015 – Stagiu cu durata de 2 luni la Universitatea Gheorghe Popa din Iaşi, în cadrul proiectului CHRONEX-RD cu tematica: ’’Examinarea imunologică a ţesuturilor patologic schimbate în cadrul artritei reumatoide”.
2014 – Stagiu cu durata de 2 săptămâni la Bucureşti în Spitalul Clinic de Urgenţă, secţia nr. III sub conducerea dr. Ioan Cristescu cu tematica: ‘’Artroplastia de şold şi de genunchi’’, Bucureşti, România.
2014 – comunicare orală la Şedinţa festivă dedicate aniversării a 50-a de la fondarea IMSP SCTO: “Artroplastia de şold în tratamentul fracturilor trohanteriene la pacienţii vârstnici”.
2013 – comunicare orală la Conferinţa Naţională cu participare international consacrată aniversării a 75 ani de la naşterea Profesorului Universitare Vitalie Beţişor: “Tratamentul chirurgical al piciorului reumatoid”.
2016 – Medic specialist în management sanitar, obţinerea certificatului cu categoria de calificare II.
2006-20011 – participant activ al cercului de traumatologie şi ortopedie al studenţilor şi rezidenţilor USMF ‚’’N.Testemiţanu’’.
2006 – Studiu efectuat în colaborare cu d-nul d.h.m, prof. Univ. A. Taran, în cadrul IMSPSCTO, la tema – Plastia cutanată a lambourilor în regiunea gîtului.
2006 – Studiu efectuat în colaborare cu conf. univ S. Ojog în cadrul IMSPSCTO pe tema: Evaluarea durerii post-operatorii şi tratamentul ei cu Mydocalm. Prezentarea studiului la zilele universitaţii şi Conferinţa ştiinţifică anuală a Colaboratorilor şi studenţilor, diplomă de gr. 3.
BREVETE ȘI IMPLEMENTĂRI:
Brevet de invenţie -3
Certificate de inovaţie -3
PUBLICAŢII:
2017 – „The Establishment of metatarsophalangeal joint in rheumatoid forefoot reconstruction”, In: Матеріали конференції з міжнародною участю, Актуальні питання травматології та остеосинтезу, Чернівецька, Ucraina, p. 148.
2017 – ’’Femoral neck fractures in patients with stroke sequelae’’, Curierul medical Nr 2, p. 3-7;
2016 – „Alloplasty becomes saving in some difficult cases of reconstructive surgery of the locomotor system”. Arta Medica, Revistă medicală ştiinţifico-practică, nr 4 (61). 2016, p. 56. ISSN:1810-1852.
2016 – „Solitary bone cyst on heel, surgical treatment”. Arta Medica, Revistă medicală ştiinţifico-practică, nr 4 (61). 2016, p. 56. ISSN:1810-1852.
2015 – “Managementul fracturilor diafizare ale humerusului”, Medicină stomatologică, Nr. 4(37) / 2015 /, p. 49-53. ISSN 1857-1328
2015 – „Particularităţile tratamentului în fracturile masivului trohanterian”. Medicină stomatologică, Nr. 4(37) / 2015 / p. 53-57. ISSN 1857-1328
2014 – „Artrodeza metatarso-haluciană în tratamentul corecţiei chirurgicale a antepiciorului reumatoid”, Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale. Nr. 2(43) / 2014. P. 56-59. ISSN 1857-0011.
2014 – „Artroplastia de şold în tratamentul fracturilor trohanteriene la pacienţii vârstnici”, Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. Nr. 2(53) / 2014. P. 34-37. ISSN 1729-8687.
2014 – „Fracturile periprotetice în artroplastia articulaţiei şoldului”. Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale. Nr. 2(43) / 2014. P 39-43. ISSN 1857-0011.
2014 – „Luxaţiile vechi ale umărului: cauze, manifestări clinice şi principii de tratament”. Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. Nr. 2(53) / 2014. P77-79. ISSN 1729-8687.
2014 – „Managementul tratamentului chirurgical al antepiciorului reumatoid”. Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. Nr. 2(53) / 2014. P. 43-46. ISSN 1729-8687.
2014 – „Tratamentul chirurgical al pacienţilor vârstnici cu fracturi trohanteriene: experienţa şi unele deducţii clinice pentru perspectivă”. Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale. Nr. 2(43) / 2014. P. 63-67. ISSN 1857-0011.
N.B. Acest articol prezintă doar date cu caracter informativ.
VĂ DORIM MULTĂ SĂNĂTATE!
Cu respect: Dr. Sergiu Ciobanu.