Secția Arsuri și Chirurgie Plastică
Bine ați venit în călătoria, care vă va ajuta să descoperiți istoria unei secții unice în sistemul medical național, și anume este vorba despre Secția Arsuri și Chirurgie Plastică a IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, cea care a luat naștere în anul 1966 în cadrul Spitalului Municipal de Medicină de Urgență. Secția și-a deschis ușile cu o capacitate modestă de 30 de paturi, dintre care 10 au fost special destinate îngrijirii copiilor. Odată cu trecerea timpului și datorită performanțelor și solicitărilor medicale, în anul 1972 capacitatea secției s-a extins, ajungând la un total de 40 de paturi, consolidându-și astfel poziția în fruntea asistenței medicale de specialitate.
Momentul definitoriu a survenit la data de 9 ianuarie 1978, când secția a fost transferată în cadrul IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie. Această relocalizare a marcat o nouă etapă în evoluția secției, iar capacitatea acesteia a crescut semnificativ, ajungând la 70 de paturi, dintre care 40 amenajate pentru adulți, iar 30 pentru copii.
Din în anul 1982 au fost deschise și 6 paturi de Terapie Intensivă, asigurându-se astfel o asistență medicală de cea mai înaltă calitate pentru cazurile critice și un Laborator Clinic Bacteriologic, care asigura un control riguros asupra infecțiilor. Din 1984 este divizată în două entități distincte: Secția Arsuri pentru adulți, cu o capacitate de 40 de paturi în cadrul IMSP SCTO, și Secția Arsuri pentru copii, cu 30 de paturi, care ulterior în 1986 a fost transferată în cadrul Spitalului Clinic Republican pentru Copii Emilian Coțaga, cea ce a permis îngrijire personalizată și atentă în funcție de vârstă.
De-a lungul anilor, s-a continuat modernizarea și dezvoltarea infrastructurei, până când, în anul 2007 s-a redeschis în edificiu renovat, grație suportului financiar din partea Ministerului Apărării al SUA. Cu o capacitate de 30 de paturi, inclusiv 6 paturi de Terapie Intensivă și 5 paturi pentru recuperarea pacienților cu sechele postarsură,
Dotările moderne ale Secției Chirurgie Plastică și Arsuri, într-o clădire renovată și bine echipată, cu un sistem eficient de ventilare și condiționare cu o suprafața totală de 1000 m2, care include săli de operații specializate, săli de pansamente, proceduri, sală de triere, dar și saloane generoase pentru confortul pacienților și spații adecvate pentru personalul medical, permit ca toți să beneficieze de condiții optime de tratament, dar și de lucru.
În prezent, SACP găzduiește și Banca de Țesuturi Umane, sub conducerea profesorului universitar Viorel Nacu, oferind astfel soluții avansate pentru pacienții aflați la tratament în întreaga instituție.
În fruntea echipei medicale este d.ș.m. Octavian Cirimpei, un medic chirurg experimentat și dedicat, care este și specialistul principal al Comisiei de specialitate în domeniul combustiilor al MS RM. Echipa de medici a Secției de Arsuri și Chirurgie Plastică, consultă și primește la tratament pacienți în regim de urgență, 24/7, atât din municipiul Chișinău dar și din toate instituțiile medico-sanitare din țară. Anual medicii acordă în jur de 1100 consultații pe linia AVIA-SAN, cât și în regim programat, iar în secție au la tratament 750-800 de pacienți cu traumatisme termice, chimice, electrice, precum și pacienți cu sechele după arsuri sau defecte tegumentare de diverse geneze, fie că sunt vasculare, postraumatice, funcționale sau estetice, cărora li se efectuează în jur de 1400 intervenții chirurgicale.
În plus, oferă și ajutor consultativ specializat pentru specialiștii raionali, contribuind astfel la organizarea eficientă a lucrului curativ, diagnostic, profilactic și de dispensarizare a pacienților cu sechele cicatriceale postcombustionale a bolnavilor din toată țara.
O echipă tânără, frumoasă și studioasă, care asigură o abordare individualizată pentru fiecare pacient și promovează cele mai avansate tehnici în domeniul combustiologiei și chirurgiei plastice, estetice și reconstructive, pe care aveți ocazia să-i cunoașteți mai jos:
Octavian CIRIMPEI – șef secție, medic chirurg, d.ș.m.
Lilia MOTRUC – asistentă șefă, grad superior.
Elvira FORTUNA – medic chirurg.
Vadim ANISEI – medic chirurg, grad superior.
Anatol COCIORVĂ – medic chirurg, grad superior.
Alexandr BÎTCĂ – medic ortoped-traumatolog, grad superior.
Iurie TIFOI – medic ortoped-traumatolog.
Constantin FURTUNĂ – medic ortoped-traumatolog, categoria I.
Andrei BALAN – medic chirurg.
- Planul de activitate a Secției UPU Arsuri și Chirurgie Plastică 2024
- Planul de activitate a Secției Arsuri și Chirurgie Plastică 2024
- Raport de activitate a Secției Arsuri și Chirurgie Plastică 2023
- Registrul riscurilor Secția Arsuri și Chirurgie Plastică 2024
- Registrul riscurilor Secția UPU Arsuri și Chirurgie Plastică 2024
- REGULAMENTUL DE ACTIVITATE A SECȚIEI ARSURI ȘI CHIRURGIE PLASTICĂ
- REGULAMENTUL DE ACTIVITATE UPU ARSURI ȘI CHIRURGIE PLASTICĂ