Secția Traumatologie și Ortopedie Septică și Reconstructivă

Profilul secției:

  • Tratamentul chirurgical al pacienților cu afecțiuni acute și coronice septice ale aparatului locomotor:
  • tratamentul osteitelor ți osteomielitelor acute și cronice;
  • tratementul defectelor tisulare în leziunile tisulare posttraumatice ale aparatului locomotor
  • tratamentul chirurgical al pacienților cu ulcere trofice

Secția traumatologie și ortopedie septică și reconstructivă a fost fondată în 1977 o data cu transferarea Spitalului de Traumatologie și Ortopedie de pe strada Academiei 11 în actuala locație de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 190. Capacitatea instituției crescând brusc de la 110 la 410 paturi. Atunci a apărut posibilitatea de a deschide secții noi, printre care și secția Nr.5 cu denumirea de: Traumatologie septică. Inițial în secție activau doar 2 colaboratori: Vasile Perevoznic – șef secție și Ion Tofan – medic ordinator. Din 1982 în secție a activat și Dimitrie Ignatov.

Savelie Pîslaru pe atunci asistent universitar ulterior ajungând la titlul de profesor universitar, doctor în științe medicale – a fost primul responsabil pe lucrul curativ de la Catedra de Ortopedie și Traumatologie. Sub egida lui au fost introduse noi metode de tratament. Prima teză realizată pe baza metodelor noi a fost teza de doctor habilitat în medicină susținută în 1989 de Savelie Pîslaru cu denumirea de:„ Tratamentul defectelor tegumentare cu lambou bistratificat”. În 1990 domnul Ion Tofan susține teza de doctor în medicină cu denumirea:„Tratamentul osteomielitei de gambă complicată cu defecte masive de țesuturi moi”.

Din 1997 până în 2008 șef secțe a fost medicul ortoped-traumatolog Ion Munteanu.

Din 2008 până în 2012 secția a fost condusă de către medicul ortoped-traumatolog Rodica Iordăchescu.

Pe parcursul anilor în secția 5, au efectuat intervenții chirurgicale la pacienții cu procese septice ale apratului locomotor profesorii universitari , Ion Marin ,Vitalie Bețișor, Filip Gornea, Grigore Verega, Anatol Taran, conferențiarii universitari Ion Tofan, Viorel Vetrilă, Nicolae Erhan, medicii Ion Munteanu, Vasile Perevoznic, Dimitrie Ignatov, Rodica Iordăchescu, Valerian Colesnic, Sergiu Burlea, Vitalie Chirilă, Moisa Oleg, Feghiu Leonid, Furtună Ludmila, Ostahi Ștefan.

Un mare aport în dezvoltarea noilor metode de tratament îi aparține doctorului habilitat în științe medicale, profesorului universitar Grigore Verega care in anul 2000 susține teza de doctor în medicină pe tema: „Lamboul lateral al brațului – utilizare la traumatizați”. În 2009 susține teza de doctor habilitat în științe medicale cu denumirea: „Lambourile insulare in tratamentul defectelor tisulare ale membrului pelvin”. Sub conducerea profesorului universitar Grigore Verega în anul 2015 a fost susținută teza de doctor în științe medicale de către actualul șef de secție, asistentul universitar Leonid Feghiu, cu denumirea: „Lambourile perforante ale gambei în tratametul defectelor tisulare”. În această teză au fost introduse două metode de tratament noi ce au fost realizate pentru prima dată la pacinții din secția 5 incluși în studiul clinic: Lamboul corticoperiosteocutanat perforant tibial posterior și lamboul tendinofasciocutanat perforant peroneal. Ambele metode au fost apreciate la mai multe forumuri științifice naționale și internaționale din domeniul traumatologiei și chirurgiei plastice. Din 2012 până în prezent responsabil pe lucrul curativ în secție este doctorul habilitat în științe medicale, profesorul universitar Anatolie Taran.

De către Leonid Feghiu și colaboratorii secției din 2015 până în prezent au fost efectuate 4 metode chirurgicale de tratament ce au fost brevetate sau sunt în curs de brevetare.

Prima metodă de plastie a defectelui tisular infectat din regiunea calcaneană cu lambou vascularizat, a fost apreciată cu 3 medalii de aur, o medalie de argint,una de bronz, două diplome de excelență,la expozițiile și saloanele intenationale de inventică.

În 2017 a fost relizată Metoda de plastie a tendonului ahilian cu lambou vascular această metodă fiind apreciată cu 3 medalii de aur, și 3 diplome de excelență la expozițiile și saloanele intenationale de inventică.

Metodă de plastie vascularizată adefectelor septice de tendon patelar și metodă de tratament al fracturilor prin avulsie a tuberozității calcaneene sunt două metode chirurgicale realizate pentru prima dată în secția 5 în curs de brevetare.

În prezent secția dispune de 25 de paturi. Din 2013 este redenumită în: Secția chirurgie, plastică și reparatorie în ortopedie și traumatologie.

Suntem un colectiv unit și prietenos, în care fiecare își știe funcțiile și responsabilitățile cu permanentă tendință spre perfecționare. Aceasta fiind demonstrat și prin indicii secției realizate pe parcursul anilor. în anul 2018 comarativ cu 2010 a crescut numărul de pacienți tratați in secție de la 391 până la 448 de pacienți, media de spitalizare s-a redus de la 21,32 pînă la 10,1, perioada preoperatorie de la 6,72 până la 1,9 zile, perioada postoperatorie de la 12,74 până la 7,1 zile. Activitatea chirurgicală în secție a crescut de la 86,95% până la 98,8%.

Aceste succese au fost realizate datorită implementării metodelor moderne de tratament: Lambourile perforante, neurocutanate, lambourile compozite etc.

Tratamentul osteomielitei comform algoritmelor internaționale cu folosierea metodelor reconstructive realizate în majoritatea cazurilor.

Feghiu Leonid – șef secție, d.ș.m., medic ortoped- traumatolog grad superior
Feghiu Leonid – șef secție, d.ș.m., medic ortoped- traumatolog grad superior
Ostahi Ștefan - medic ortoped traumatolog.
Ostahi Ștefan - medic ortoped traumatolog.
Cenușă Oxana - asistentă șefă, grad superior.
Cenușă Oxana - asistentă șefă, grad superior.
Popa Diana - medic rezident.
Popa Diana - medic rezident.
Lupușor Svetlana - asistent de pansamente grad superior
Lupușor Svetlana - asistent de pansamente grad superior
Niculiță Ludmila - asistent de operații grad superior
Niculiță Ludmila - asistent de operații grad superior