Secția Traumatologie și Ortopedie Septică și Reconstructivă

Secția Traumatologie și Ortopedie Septică și Reconstructivă a IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, este locul unde se îmbină compasiunea și profesionalismul, pentru a vă oferi cele mai avansate și optime soluții, pentru afecțiunile cu caracter septic ale aparatului locomotor, atât în formele lor acute cât și cronice.

PROFILUL DE BAZĂ CUPRINDE:

Tratamentul chirurgical al pacienților cu afecțiuni acute și cronice septice ale aparatului locomotor: Secția este specializată în abordarea chirurgicală a afecțiunilor infecțioase, cu focar de răspândire exogen si endogen, care afectează sistemul osteoarticular. Aceste afecțiuni pot fi declanșate de traumatisme, intervenții chirurgicale sau alte modalități prin care agenții patogeni pătrund în organism și determină dezvoltarea infecțiilor la nivelul aparatului locomotor. Tratamentul acestor afecțiuni este de obicei complex și necesită abordări specializate pentru a eradica infecția, și pentru a restabili sănătatea și funcționalitatea zonelor afectate. Echipa medicală acordă o atenție deosebită tratamentului atât osteitelor și osteomelitelor acute și cronice, punând accent pe abordarea precisă și personalizată pentru fiecare pacient, asigurându-i cu servicii medicale complexe și eficiente, utilizând tehnici și tehnologii de ultimă generație, ajutându-i astfel să-și recapete mobilitatea și să-și îmbunătățescă semnificativ calitatea vieții

Obiectivele de tratament în aceste cazuri de obicei sunt:

Înlăturarea focarului inflamator acut sau cronic: prin intervenții chirurgicale are loc eliminarea zonei afectate și a țesutului osos devitalizat, drenare chirurgicala a abceselor (chiuretaj si lavaj intramedular) pentru a preveni răspândirea infecției și a restabili funcționalitatea normală a zonei afectate.

– Substituția defectului tisular: sunt utilizate tehnici avansate pentru a înlocui țesutul osos afectat cu materiale de substituție, cum ar fi implanturile sau grefele osoase, pentru a restabili integritatea structurii osoase.

– Înlăturarea focarului infecțios: administrarea adecvată a antibioticelor în conformitate cu antibiograma specifică germenului patogen implicat, este esențială pentru a obține remisia infecției și a controla evoluția acesteia.

– Redobândirea stabilității și consolidării osoase: prin procedeie și tehnici chirurgicale de fixare adecvate, ne asigurăm că structura osoasă este stabilizată și că procesul de consolidare osoasă este stimulat.

Tratamentul defectelor de țesuturi în leziunile tisulare posttraumatice ale aparatului locomotor. Tratamentul chirurgical al ulcerelor trofice. Tratamentul piciorului diabetic:

O atenție deosebită se acordă tratamentului defectelor de țesuturi apărute în urma leziunilor tisulare posttraumatice ale aparatului locomotor, precum și în cazul pacienților cu ulcere trofice sau picior diabetic, consecințe ale diabetului zaharat și insuficienței vasculare.

Aceste defecțiuni tisulare, cauzate de traumatisme, intervenții chirurgicale sau complicații ale diabetului zaharat, reprezintă o provocare atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Dar abordarea specializată și cunoștințele vaste a echipei medicale în domeniul chirurgiei plastice, aduc rezultate funcționale și estetice semnificative. Pentru a trata cu succes aceste probleme complexe, sunt implimentate metode moderne de tratament, cum ar fi plastii cu lambouri perforante, neurocutanate, lambourile compozite și utilizarea VAC-terapiei.etc. Aceste tehnici avansate permit reconstituirea țesutul afectat, îmbunătățind circulația sanguină, astfel stimulând esențial vindecarea.

Tratamentul complicațiilor septice după protezarea articulațiilor de genunchi și șold:

Odată cu creșterea numărului de artroplastii ale acestor articulații, a crescut și incidența infecțiilor periprotecice. Echipa medicală gestionează amplu aceste cazuri, implementând protocoale internaționale pentru tratarea infecțiilor periprotetice. Sunt realizate intervenții chirurgicale complexe, care permit menținerea implanturilor sau, dacă este necesar, reprotezarea ulterioară, în funcție de nevoile și starea pacienților.

Debridarea artroscopică pentru pacienții cu artrite septice: Procedură chirurgicală minim invazivă utilizată pentru evaluarea și tratarea leziunilor la nivelul articulațiilor. Artrita septică reactivă reprezintă un diagnostic și o urgență medicală ce pune în pericol funcția articulară. Pentru a evita deficiențele funcționale pe termen lung și complicațiile grave, este esențial un diagnostic și tratament prompt. Ca urmare a dotarii secției cu turn artroscopic, pacienții cu astfel de afecțiuni pot beneficia de diagnostic și tratament chirurgical de ultimă generație, cu următoarele avantaje:

– Metodă minim invazivă, care minimizează traumele chirurgicale.

– Cicatrici minime, ceea ce contribuie la aspectul estetic postoperator.

– Spitalizare de scurtă durată, pentru o recuperare cât mai rapidă și confortabilă.

– Recuperare funcțională rapidă, pentru a reveni la activitățile normale cât mai curând posibil.

Secția Traumatologie și Ortopedie Septică și Reconstructivă, în activitatea sa se întâlnește cu un spectru complex de afecțiuni, ceea ce impune o colaborare permanentă cu instituțiile medicale din întreaga republică. De asemenea, complexitatea cazurilor necesită abordări multidisciplinare pentru a obține succesul în tratamentul pacienților cu probleme complexe.

În perioada 2015-prezent, echipa medicală condusă de d.s.m. Feghiu Leonid a dezvoltat și aplicat cu succes 4 metode chirurgicale de tratament, care au fost brevetate sau sunt în curs de brevetare.

– Prima metodă constă în plastia defectului tisular infectat din regiunea calcaneană, utilizând lambou vascularizat. Această tehnică a primit recunoaștere internațională prin obținerea a 3 medalii de aur, o medalie de argint, o medalie de bronz și două diplome de excelență la expoziții și saloane internaționale de inventică.

– În anul 2017, a fost dezvoltată o altă metodă inovatoare – plastia tendonului ahilian cu lambou vascularizat, care a fost apreciată cu 3 medalii de aur și 3 diplome de excelență la expoziții și saloane internaționale de inventică.

– Echipa a realizat și două metode chirurgicale inedite, pentru prima dată, care sunt în prezent în curs de brevetare.. Acestea sunt metoda de plastie vascularizată a defectelor septice de tendon patelar și metoda de tratament al fracturilor prin avulsie a tuberozității calcaneene.

Aceste inovații în domeniul chirurgiei ortopedice septice reflectă angajamentul și experiența echipei în găsirea unor soluții inovatoare și eficiente pentru tratarea pacienților cu afecțiuni complexe. O echipă tânără, dar foarte muncitoare, care acordă anual asistență medicală specializată la 500 de pacienți, efectuând 900 de intervenții chirurgicale. Echipă axată pe instruire permanentă, care aplică cu succes metode chirurgicale inovatoare, fiind în permanentă cercetare pentru a putea oferi un tratament de înaltă calitate, contribuind astfel la îmbunătățirea vieții pacienților.

Mai jos vă invităm să-i cunoașteți:

Leonid FEGHIU – șef secție, d.ș.m., medic ortoped- traumatolog grad superior
Ștefan OSTAHI – medic ortoped traumatolog.
Ludmila FURTUNĂ – medic ortoped-traumatolog
Daniel Bulat – medic rezident
Sorin GRAUR – medic rezident ortopedie și traumatologie.
Oxana CENUȘĂ – asistentă șefă, grad superior.