Secția Ortopedie Protetică a Articulațiilor Mari

Sectia ortopedie protetica a articulatiilor mari” a fost initiata ca Sectia nr. 8 (sectia Ortopedie) a Spitalului Republican de Traumatologie si Ortopedie in anul 1979. Primul sef de sectie a fost numit Mihail Darciuc, doctor in medicina, conferentiar universitar. L-au urmat Gheorghe Croitoru, actualmente doctor habilitat în medicină, profesor  universitar,    Maria  Grumeza, doctor in medicina, urmata de Viorel Vetrila, doctor in medicina,. conferentiar universitar

Sectia nr. 8 de la initierea sa s-a evidentiat prin asistenta chirurgicala a celor mai complicate cazuri de patologie ortopedica articulara (sold, genuchi, glezna, piciorul). In acelasi timp, sectia nr.8 s-a aflat in avangarda chirurgiei ortopedicee nationale, prin efectuarea interventiilor in premiera. Astfel, in anul 1992, in sectie s-a efectuat prima endoprotezare de sold in Republica Moldova. In anul 1998, in premiera, a fost precizată tehnica intervenţiei de determinare a presiunii osoase la necroza aseptică a capului osului femoral, asociata cu terapia celulara . Acţiunile respective au servit şi pentru crearea unui film în problema dată, iar colaboratorii secţiei au obţinut un brevet de invenţie. În anul 1998 a fost implementat studiul ultrasonografic şi computerizat în instabilitate de umăr cu rezolvarea etiopatogenică intraoperatorie a fiecărui caz. Au continuat studiile în diagnosticul precoce al necrozelor aseptice de cap femural; măsurarea tensiunii intraosoase, depistarea bolnavilor în faza preradiologică prin proceduri de fotografiere computerizată, rezonanţă magnitonucleară şi alte procedee. Actualmete in sectie se efectuiaza un studiu stiitific dedicat artroplastiilor de revizie a soldului.

La intierea sa, in anul 1979, sectia isi desfasura activitatea pe 60 de paturi. Pe parcurs, numarul paturilor a fost diminuat, actualmente sectia dispune de 14 paturi. In urma reorganizarii sectiilor si subdiviziunilor spitalului sectia a fost numita “Sectia ortopedie protetica a articulatiilor mari”.

Structura secției:

Sectia nr. 8 are în structura sa toate încaperile necesare pentru acordarea asisțentei specializate bolnavilor de profil orthopedic cât și încaperile necesare personalului medical pentru activitate calitativă și eficientă.

Sarcinile şi funcţiile de bază ale secţiei:
Acordarea asistenţei specializate chirurgicale ortopedice programate și urgent-amânate a pacienţilor din localităţile rurale şi urbane ale ţării cu patologii articulare vaste, precum şi cu consecintele traumatismelor.

În secție anual se efectuiază aproximativ de 450-650 de intervenții chirurgicale de reconstrucții articulare primare și de revizie. In special:

  • Artroplastii primare de șold;
  • Artroplastii de revizie șold;
  • Artroplastii primare de genunchi;
  • Artroplastii de revizie genunchi;
  • Artroplastii de rezecție șold;
  • Artrodeze șold;
  • Artrodeze genunchi;
  • Artrodeze de gleznă;
  • Sinovectomii subtotale de genunchi

Sunt pe larg utilizate implante artriculare contemporane pentru reconstrucția protetică la nivelulul articulațiilor :

  • Proteze bipolare;
  • Proteze totale necimentate de șold;
  • Proteze totale cimentate de șold;
  • Proteze de șold cu dublă mobilitate;
  • Proteze totale de revizie șold;
  • Proteze totale de revizie genunchi;
  • Proteze metatarso-falangiene;
  • Proteze minim-invazive de șold.

Efectuarea tratamentului în secție este posibil de efectuat în mod programat  în baza îndreptărilor F-027E, conform poliței de asigurare și de asemenea în modalitatea contra plată, la solicitarea pacientului.

Colectivul sectiei este compus din:

Betisor Alexandru, șef sectie, doctor în medicină, conferențiar universitar, medic ortoped-traumatolog grad superior;

Rosca Nina, asistent șef, grad superior;

Ciobanu Sergiu, medic ortoped-traumatolog grad superior;

Tonu  Iurie, medic ortoped-traumatolog;

Iacubitschi Vitalie, asistent universitar, medic ortoped-traumatolog grad doi;

Colectivul secției poseda tehnici chirurgicale desăvârșite și participă în educația medicală continuă, participând sistematic la conferințe, congrese, webinare și stagii clinice internaționale. Secția “Ortopedie protetică a articulațiilor mari” reprezintă de asemenea un centru educațional universitar, în incinta careia anual trec stagii clinice sute de studenți, rezidenți și medici stagiatori.

Alexandru BEȚIȘOR –  sef sectie, doctor în medicină, conferențiar universitar, medic ortoped-traumatolog grad superior
Nina ROȘCA – asistent șef grad superior
Sergiu CIOBANU – medic ortoped-traumatolog, grad superior
Vitalie IACUBIȚCHI – medic ortoped traumatolog, gradul doi
Iurie ȚONU – medic ortoped-traumatolog