Secția consultativă

Date generale:

Secția Consultativă din cadrul IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie a fost deschisă  odată cu inaugurarea Spitalului Republican de Traumatologie, Ortopedie şi Protezare, în 1964 de profesorul Nicolae Testemiţanu. În 1977, această instituţie a fost transferată în fostele blocuri ale  spitalului Clinic Republican, majorându-se semnificativ numărul de paturi – până la 470, fapt care a permis lichidarea în scurt timp a listei mari de aşteptare pentru internare şi tratare a bolnavilor cu traumatisme şi maladii ale aparatului locomotor.

Statistica primului an mărturiseşte despre o activitate intensivă a cola­boratorilor spitalului. Un medic din policlinică a consultat, în medie, câte 19 bolnavi pe zi, iar în decursul anului – circa 3.235 de pacienţi! În plus, echipele medicilor din policlinică au efectuat 26 de deplasări în raioanele republicii şi au deservit 1.794 de invalizi şi bolnavi.
Ele au recepţionat 3.706 comenzi pentru confecţionarea încălţămintei ortopedice, protezelor şi supinatoarelor şi 3.385 de comenzi pentru confecţionarea protezelor membrelor superioare şi inferioare, aparatelor de fixare, spondilostatelor (aparatelor ortopedice Nyrop), bandajelor şi obturatoarelor. Sunt indicii unei munci grandioase, mai ales dacă ţinem seama că instituţia se afla în proces de organizare.În 1966 au fost organizate şi serviciul de consultaţii medicale şi secţia de anesteziologie în operaţii.

La 20 noiembrie 1967, cabinetul consultativ de la Spitalul Invalizilor de Război din Sahar na a fost  transferat la SRTOP. Se urmărea scopul ameliorării de servirii respectivei categorii de pacienţi. Dar cabinetul a fost amplasat, după posibilităţile existente, într-o odăiţă adaptată, care nu corespundea normelor sanitare de primire a bolnavilor.

În 1977, în cadrul deplasărilor planificate, ei au consultat 3.003 bolnavi, au efectuat 74 de operaţii şi au asistat 50 de intervenţii chirurgicale în spitalele raionale. În cabinetul consultativ al STO au fost consultaţi 6.395 de pacienţi, inclusiv 3.630 din localităţile rurale.