Secția Fiziokinetoterapie și Recuperare Medicală

Secția Fiziokinetoterapie și Recuperare Medicală acordă tratament recuperator pacienților cu maladii ale aparatului locomotor  de origine posttraumatică, degenerativ-distructivă, în statusuri postintervenții ortopedice chirurgicale după restabilirea continuității osoase, în deficit de atitudine și alineament, în deficiențe cauzate de imobilizări impuse cu sechele posibile: redori articulare, contracturi și retracții musculoligamentare.

Profilul secției:

– prevenirea și reducerea dizabilităților funcționale, fizice, cognitive, psihologice, sociale, deficiențele și limitările de capacitate a pacienților.

– promovarea reabilitării și integrării persoanelor cu dizabilități și handicapuri.

– implicarea în procesul continuu de menținere și îmbunătățire a calității serviciilor de reabilitare a populației.

– respectarea principiilor de bază a reabilitării medicale în toate etapele de evoluție a procesului patologic (principiul-precocitate,consecutivitate, complexitate, continuitate etc.)

Secția activează din martie anul 2011 în incinta unei clădiri renovate, reparate, în condiții foarte bune de muncă pentru personalul medical și acordarea asistenței medicale calitative și eficiente pacienților, conform cerințelor sanitaro-epidemiologice.

Secția  este desfășurată pe 25 de paturi ce sunt amplasate în 3 saloane pe suprafața 80 m² și corespund normativelor de suprafață a fiecărui pat; 10 paturi sunt funcționale, cu bare de protecție. Saloanele sunt dotate cu lavuare, dulapuri, noptiere, mese, scaune, lămpi bactericide. Sala de tratamente, kinetoterapie, bufetul, camera de duș și toaleta activează în condiții optime și corespund cerințelor sanitaro-epidemiologice.

Secția aplică metode complexe de reabilitare fiziofuncțională- kinetoterapie, masaj, electroterapie, magnetoterapie, ultrasunet și terapie ocupațională indicate în reabilitarea profilactică ulterioară și de lungă durată a statutului funcțional fizic, cardio-respirator, locomotor, neuromotor, cognitive și de comunicare etc., perturbat ca urmare a traumatismelor și bolilor acute/cronice la populație.

Sala de kinetoterapie este înzestrată cu climatizator, echipament kineoterapeutic:

spaliere, bandă rulantă, bare paralele, veloergometre, utilaj pentru aplicarea mobilizărilor la nivelul membrelor superioare și inferioare, espandere, banchete pentru aplicarea kinetoterapiei, suport pentru corecții posturale în deficiențe de atitudine, premergătoare pentru reeducarea mersului.

Secția  aplică supravegherea, monitorizează, evoluează și reevoluează rezultatele programului de reabilitare, progresiv adaptat fiecărui pacient și stagiu de boală.

Secția asigură servicii fiziokinetoterapeutice pacienților care au depășit perioada acută, postacută, și necesită tratament de reabilitare ulterioară, de durată medie sau lungă și au indicații pentru continuarea în complex a acțiunilor recuperatorii în cabinet sau la domiciliu.

Durata de tratament în cadrul secției este de minim 8 zile, perioadă în care se aplică tratament medicamentos, kinetoterapia și fizioterapia cu obiective ce țin de optimizarea funcțiilor restante la pacienții cu următoarele maladii: șold și genunchi protezat, redori articulare, coxartroze, cifoscolioze preoperatorii și postoperatorii, necroză aseptică de col femural, spondilopatii de diverse origini și altele. Pacienții sunt consultați de membrii echipei de recuperare: medicul ortoped-traumatolog, medicul reabilitolog, kinetoterapeut și, în funcție de indicațiile medicului curant, de terapeut și neurolog.

Ana Cimil - Secția Fiziokinetoterapie și Recuperare Medicală 1- medic reabilitolog
Ana CIMIL – Șef Secție
Angela MICUȘA – medic reabilitolog
Elena LUNGU – asistentă superioară
Lilian ZAVIDEI – medic ortoped-traumatolog
Diana DONICA – kinetoterapeut
Alexei DÎDIC – Kinetoterapeut
Sergiu GOGU – Kinetoterapeut
Luca VADIM – kinetoterapeut
Serghei ASLANOV – Kinetoterapeut
Veronica OANEA – kinetoterapeut