Ziua internațională a medicului Ortoped-Traumatolog
December 9, 2020Ecografia
December 10, 2020Maladia keinbock: simptomatologie, diagnostic, tratament
Maladia Kienbock este o afecțiune în care este compromisă vascularizarea osului semilunar, ca urmare apare necrozare lui (sinonime: osteonecroza/necroza avasculară/osteomalacia semilunarului).
Ca rezultat cu timpul apare colapsul cu micșorarea înălțimii carpale, fragmentarea osului semilunar, ulterior survine artroza deformantă articulației pumnului, care la rândul său duce la limitarea amplitudei mișcărilor, scăderea puterii și dereglarea funcției mâinii.
Anatomia
Anatomia articulației pumnului este extrem de complexă, probabil, cea mai complexă dintre toate articulațiile din organism. Articulația pumnului este de fapt o colecție de mai multe articulații și oase. Aceste articulații și oase ne lasă să folosim mâinile într-o mulțime de moduri diferite. Încheietura mâinii trebuie să fie extrem de mobilă pentru a da mâinilor noastre o gama completă de mișcare. În acelasi timp, trebuie să asigure forța pentru prinderea obiectelor grele și efectuarea mișcărilor complexe. articulația pumnului este formată din opt oase mici separate, numite oasele carpiene. Semilunarul este unul dintre aceste oase. El este afectat la pacienții cu Boala Kienbock. Oasele carpiene se articuleaza cu cele doua oase ale antebratului, radius si ulna, formând articulația pumnului. Semilunarul este prins între osul capitat și radius, și absoarbe toate forțele carpului atunci când mâna este folosită pentru activități grele de prindere.
Generalități
•Dr. Robert Kienbock (1871–1953), radiologist din Viena, Austria, a descris primul această maladie în 1910, în manuscrisul – ”Über traumatische Malazie des Mondbeins und ihr olgezustände” (Traumatic malacia of the lunate and its consequences – Malacia traumatică a osului semilunar și consecințele sale).
•În 1928, Hulten menționează o asociere între maladia Kienbock și prezența variantei ulnare negative. El a promovat scurtarea radiusului ca metodă de tratament.
•Din datele literaturii este o maladie ce afectează mai puțin de 5 cazuri din 10000 locuitori.
•Boala Kienbock afectează mai des mâna dominantă, mai mult bărbății și vârsta 20-40 ani.
•Multe teorii au incercat să explice cauza maladiei Kienbock, din datele literaturii putem conchide că etiologia necrozei avasculară a semilunarului este multifactorială.
Factori etiologici:
•Biomecanici:
-Varianta minus ulna, duce la stresul de contact (74% cazuri, Hulten 1927);
-Micșorarea unghiului de înclinare a radiusului;
-Traumatism repetitiv.
•Anatomici:
-Forma geometrică a semilunarului: există 3 tipuri morfologice bazate pe unghiul dintre partea laterală a scafoidului și proximală radială al semilunarului, conform clasificării lui Antuña Zapico, 2014:
o Tip I: unghiul mai mare de 130°
o Tip II: unghiul mai mic 130° (around the 100°)
o Tip III: sunt 2 facete artculare pe suprafața proximală. Una articulează cu radiusul, alta cu triunghiul fibrocartilaginos
-Vascularizarea: patologii ce duc la sistarea aportului sangvin sau patologii ce îngreunează drenarea venoasă duce la creștera presiunii intraosoase, ceea ce provoaca durere și rigiditate la nivelul articulatiei pumnului.
-Vascularizarea semilunarului sugerată de Gelberman (1983): 8% din cazuri sunt vascularizate doar de 1 singură sursă. Altele 92%, care au surse multiple, pot fi divizate în 3 modele diferite de anastomoze intraosoase modelul – 59%, modelul I – 31% și modelul X – 10%. Modelul I fiind cel mai predispus la apariția osteonecrozei semilunarului.
Tablou clinic
Din anamneză jumătate de cazuri relateză suportarea unui singur taumatism sau repetate. Majoritatea pacienților acuză dureri în regiunea dorsală articulației pumnului, care inițial apare doar la activități fizice mai grele. Ulterior pe măsură ce necroza osoasă avansează, durerea se permanentizează atât ziua cât și noaptea, se amplifica la fiecare miscare a pumnului și mâinii. Durerea este insoțită de tumefacție locală, și rigiditate a articulației pumnului.
Examen clinic: dorsiflexia pasivă a degetului mijlociu produce dureri caracteristice; limitarea accentuată a mobilității pumnului, ca regulă dorsiflexia; scăderea puterii de strângere în pumn, sensibilitate la palpare, durerea și scăderea puterii în pumn crește când semilunarul trece în faza de colaps și se dezvoltă schimbări degenerative, provocând dizabilitate severă și cronică.
Semnele clinice a bolii pot apărea cu 18 luni înaintea semnelor pe clișeul radiologic.
Examinări paraclinice:
Diagnosticul Maladiei Kienbock este pus în baza Radiografiei articulației pumnului, efectuat în cel puțin 2 incidențe.
Tomografia Computerizată și RMN este util pentru a diagnostica afecțiunea în stadiile timpurii și determinarea tacticii de tratament.
Clasificare:
Clasificarea radiologică a maladiei Kienböck după Stahl 1947, modificată de Lichtman 1977
•stadiul I: radiografie normală
•stadiul II: crește radiodensitatea și apare sclerozarea semilunarului, dimensiunea și formă sunt normale
•stadiul III
–IIIA: colapsul semilunarului, fără rotația scafoidului
–IIIB: colapsul semilunarului, rotația fixată al scafoidului
•stadiul IV: modificări degenerative oaselor carpiene
Fazele patologice ale maladiei Kienbock:
1. Ischemie compensată
2. Ischemie decompensată
3. Necroza țesutului osos (focar intraosos)
4. Microfracturare în focarul necrozei
5. Fragmentare, colaps
6. Regenerare osoasă
7. Consecințe
Opțiuni de tratament:
Algoritm de tratament în maladia Kienbock (Diego L. Fernandez M.D. 2011)
•Stadiul I:
otratament conservator: imobilizare antebrahio-palmară 8-1-2 saptamâni (Stahl, Evans, Alexander, Lichtman)+AINS
o proceduri de decompresie
•Stadiul II, IIIA: revascularizare + decompresie
•Stadiu IIIB: excizie și artrodeza selectivă carpiană (artrodeza triplă STT, procedura Graner); decompresie, carpectomie proximală (la cei vârstnici)
•Stadiul IV: metode de salvare/paliative – carpectomie proximală, denervare, artrodeză, artroplastie
Tactici_de_tratament (The Management of Kienböck Disease: A Survey of the ASSH Membership. Jonathan R. Danoff, MD and assoc. J Wrist Surg. 2015)
•Majoritatea chirurgilor efectueaza osteotomia de scurtare a radiusului în Stadiul I dacă tratamentul conservator a eșuat, de asemnea această operație este utilizată pe larg în Stadiile II și IIIA unde este prezentă varianta ulnară negativă.
•Stadiul IIIA cu varianta ulnară pozitivă au fost tratate mai des prin scurtarea capitatului, urmând apoi și metoda de grefare vascularizată.
•Procedurile de salvare predominant efectuate în Stadiile IIIB și IV și includ: Carpectomia rândului proximal de oase carpiene, artrodeza intercarpală și artrodeza totală articulației pumnului.
Procedeul_Graner (1966) – se efectuează în stadiile III-IV și constă în excizia fragmentelor restante de Semilunar, osteotomia Capitatatului și alungirea lui, grefarea între fragmente și osteo-artro-sinteză. Avantajele procedurii: restabilirea înălțimii carpale și menținerea sarcinei transmisă de suprafața articulară a radiusului în fațetele articulare a scafoidului și semilunarului.
VITALIE IACUBIȚCHII Medic ortoped-traumatolog, gradul II
a.n. 30.04.1987
e-mail: [email protected]
EDUCAŢIE ŞI FORMARE
1994–2006 Diplomă de Bacalaureat. Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu”, Chișinău (Republica Moldova)
2006–2012 Diplomă de medic. Facultatea Medicină Generală, USMF „Nicolae Testemițanu”, Chișinău (Republica Moldova)
Teza de diplomă „Tratamentul chirurgical în leziunile nervului radial”, conducător științific Dr. în șt. med., Conf. univ. I. Vacarciuc.
2012–2016 Rezidențiat în specialitatea Ortopedie și Traumatologie. USMF „Nicolae Testemițanu”, Chișinău (Republica Moldova)
01/11/2016–Prezent Doctorat în specialitatea Ortopedie și Traumatologie Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Chișinău (Republica Moldova)
ACTIVITATEA PROFESIONALĂ:
08/10/2018–Prezent Medic Ortoped Traumatolog secția “Ortopedia articulațiilor mari și endoprotezare”. IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Chișinău (Republica Moldova)
01/03/2017–Prezent Medic Ortoped Traumatolog de gardă, Departament de Medicină Urgentă. IMSP Institutul de Medicină Urgentă, Chișinău (Republica Moldova)
01/12/2016–Prezent Asistent universitar la Catedra de Ortopedie și Traumatologie. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Chișinău (Republica Moldova)
19/02/2018–21/12/2018 Medic Ortoped Traumatolog de gardă, Centrul de Leziuni Termice. IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie
01/04/2014–30/05/2016 Medic-rezident Ortoped Traumatolog de gardă. IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Chișinău (Republica Moldova)
03/08/2013–31/05/2014 Felcer de urgență. IMSP Centrul Național Științifico Practic de Medicină Urgentă, Chișinău (Republica Moldova)
STAGIERI:
01/08/2011–08/08/2011 Curs Basic Surgical Skills Campamentul Chirurgical de Vară “Basic Surgical Skills”, ediția a V-a, cu însușirea competențelor chirurgicale de bază, Constanța (România)
18/07/2011–30/07/2011 Curs Basic Life Support și Advanced Life Support. Cursul de formare în asistență medicală de urgență, susținut de Unitatea de Primiri Urgenţe SMURD Târgu Mureș, Târgu Mureș (România)
09/2012–06/2013 Instruire medico-militară, etapa a II-a – pregătirea ofițerilor medici în rezervă (locotenent-medic în rezervă). Catedra de Medicină Militară și Extremală, USMF „Nicolae Testemițanu”, Chișinău (Republica Moldova)
11/01/2016–15/01/2016 Stagiu practic în Ortopedie, Traumatologie și Reabilitare al aparatului locomotor la Clinica Berufsgenossenschaftliche Unfallklinik Murnau, Murnau (Germania)
09/11/2016 Seminarul AOTrauma – Principii actuale în managmentul fracturii, Chișinău (Republica Moldova)
18/05/2017–20/05/2017 Cursul AOTrauma – Principii de bază în managementul fracturii, Chișinău (Republica Moldova)
06/11/2017–08/11/2017 Cursul ATLS. Suportul Vital Avansat în Traume, Chișinău (Republica Moldova)
10/06/2018–16/06/2018 OMI- Salzburg Weill Cornell Seminar in Bone & Joint Surgery. The American Austrian Foundation, Salzburg (Austria)
03/10/2018 Seminarul AOTrauma – Osteosinteza Minimal Invasivă, Sibiu (România)
05/11/2018 Seminarul AOTrauma – Tibia distală, Glezna și Postpiciorul, Chișinău (Republica Moldova)
PARTICIPĂRI LA CONFERINȚE,CONGRESE:
04-06.10.2018 – Certificat de participare activă la CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE ORTOPEDIE ȘI TRAUMATOLOGIE, SOROT-2018, or. Sibiu, România;
03-05.05.2018 – Diplomă gr. III pentru participare activă în cadrul celui de-al 7-lea Congres Internaţional Medical pentru studenţi şi tineri medici „MedEspera”, or. Chișinău;
15-17.06.2017 – Certificat de participare la a 22-a Conferință al Asociației Traumatologilor și Ortopezilor din Moldova – ATOM-2017, or. Focșani, România;
12-14.10.2016 – Certificat de participare la al VIII-lea Congres Național de Ortopedie și Traumatologie cu participare internațională, or. Chișinău;
05.10.2016 – Diplomă de Gradul I pentru lucrarea științifică “Tactica de tratament în fracturile de pilon tibial”, în cadrul Conferinţei Ştiinţifice Anuale consacrate 70 ani de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, secţiunea Ortopedie şi Traumatologie;
16.10.2014 – Certificat de participare pentru lucrarea științifică “Caz clinic. Artroplastia totală bilaterală de genunchi cu proteză personalizată”, la Conferinţa Ştiinţifică Anuală în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”;
16.05.2014 – Certificat de participae la Conferința Consacrată aniversării de 50 de ani a Instituției Medico-Sanitare Publică Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Chișinău;
18-19.10.2013 – Certificat de participare cu lucrarea științifică “Recuperarea funcțională după leziunile în regiunea gleznei”, la cea de a XIV-a Conferință Națională cu participare internațională al Asociației Ortopezilor și Traumatologilor din Republica Moldova, Cahul;
22-24.09.2013 – Certificat de participare la cea de a XIX-a sesiunea al Zilelor Medicale Balcanice și al II-lea Congres de Medicină Urgentă al Republicii Moldova, Chișinău;
30.05.2013-01.06.2013 – Certificat de participare cu lucrarea “Rezolvarea unui caz de deformități severe posttraumatice ale ambelor șolduri”, la Conferința ATOM 2013 al Asociației Traumatologilor și Ortopezilor din Moldova, Piatra Neamț, România;
22-23.03.2013 – Certificat de participare la Conferința Națională cu participare internațională consacrată aniversării a 75 de ani de la nașterea Profesorului Vitalie Bețișor, Chișinău;
17-19.10.2012 – Diplomă de gradul III pentru lucrarea științifică “Tratamentul chirurgical în leziunile nervului radial”, la Conferinţa Ştiinţifică Anuală în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”;
23-26.05.2012 – Certificat de participare în cadrul Congresului Național de Chirurgie 2012, ediția a XXVI-a, cu tema „Noi standarde în chirurgie”, or. Timișoara, România;
17-19.05.2012 – Certificat de participare în calitate de membru al comitetului organizatoric în cadrul celui de-al IV-lea Congres Internaţional Medical pentru studenţi şi tineri doctori „MedEspera”, USMF “Nicolae Testemițanu”;
17-19.05.2012 – Certificat pentru participare activă în cadrul celui de-al IV-lea Congres Internaţional Medical pentru studenţi şi tineri medici „MedEspera” cu lucrarea „Surgical treatment of radial nerve injuries”,USMF “Nicolae Testemițanu”;
2012 – Diplomă pentru merite deosebite în activitatea Asociației Studenților și Rezidenților (ASR) anii 2007-2012;
AFILIERI:
Comunitatea internațională al ortopezilor și traumatologilor – AOTrauma (din anul 2017)
Asociația Ortopezilor și Traumatologilor din Republica Moldova (din anul 2015);
Asociația Națională a Scouților din Moldova (din anul 2005)
APTITUDINI ȘI COMPETENȚE PERSONALE SOCIALE:
Abilități creative de elaborare și publicare a comunicatelor pe platforma Web,
Asigurarea vizibilității companiei la un nivel înalt profesionist, actualizarea informației în mediul online.
Responsabilitate, punctualitate, spirit analitic, perseverență, diplomație, interes profesional, disciplină, tact, discreție.
N.B. Această publicație prezintă doar date cu caracter informativ.
VĂ DORIM MULTĂ SĂNĂTATE!
Cu respect: Dr. ortoped-traumatolog VITALIE IACUBIȚCHII