Fracturile membrului superior
December 10, 2020Anestezia în traumatologie și ortopedie
December 10, 2020Coxartroza
Coxartroza este artroza şoldului. Boala artrozică înseamnă o degenerare a cartilajului ce acoperă suprafeţele extremităţilor osoase din articulaţie,care poate fi asociată, sau nu cu alte modificări locale ale oaselor, ligamentelor şi membranei ce inveleşte la interior articulaţia (numită sinovială).
Cartilajul este un strat de ţesut elastic şi alunecos care permite mişcarea uşoara a capetelor osoase în articulaţie. La început apar unele neregularităţi ale suprafeţei cartilajului şi mici fisuri. Ulterior acestea se adîncesc şi mici fragmente din cartilaj se desprind, lăsînd suprafeţele de os descoperite. Osul va suferi la rîndul său modificări, suprafaţa articulară se va deforma iar membrana sinovială se va îngroşa. Acest ansamblu de modificari conduce la deteriorarea functionalităţii articulaţiei care este afectată.
Coxartroza primară apare, în general, după varst de 60 de ani, în timp ce coxartroza secundară poate sa apară la orice varsta, în functie de starea de sănătate a pacientului şi activităţii sale.
Cine este predispus pentru coxartroză?
Risc crescut de artroză a şoldului au persoanele cu moştenire genetică în acest sens, persoanele supraponderale, consumatori înrăiţi de alcool şi tabacism, precum şi cele care au suferit accidente ce au produs traumatisme la nivelul articulaţiei soldului. Un lucru este cert că coxartroza poate să apară şi neavind nici un substrat ce o poate provoca.
Cum se manifestă coxartroza?
Manifestările sunt foarte aubtile iniţial, care ulterior progresează avînd deja modificări substanţiale. Iată careva semne ce ar trebui să vă atraga atenţia :
Rigiditate la nivelul şoldurilor.
Stare de disconfort sau durere în şold, în zona inghinală şi la nivelul feselor
Durerile se pot accentua la efort fizic
Limitarea mişcărilor în articulaţia şoldului
Slăbirea muşchilor
Aparitia unor formatiuni de tip “ciocuri” osoase pe suprafata articulaţiei bolnave la Rx
Evoluţia patologiei şi complicatiile coxartrozei netratate.
Deoarece este o afecţiune degenerativă, coxartroza progresează în timp, mai ales daca este netratată. Dacă diagnosticul nu este pus în timp optim şi stilul de viaţă nu este adaptat problemelor la nivelul articulaţiilor şoldurilor, ulterior pacientul poate pierde complet mobilitatea articulaţiilor soldului afectat.
Coxartroza nu evoluează într-o zi, ci treptat. Ulterior apar dureri la nivel lombar, dureri articulare la nivelul genunchilor, chiar şi scurtarea membrului afectat cu pana la 4-5 centimetri.
Pacientul care nu tratează artroza şoldului poate ajunge sa fie imobilizat la pat, mai ales dacă este vorba despre o coxartroză bilaterală.
Cum să previnenim coxartroza?
Din păcate nu există masuri speciale care pot preveni coxartroza, însă există măsuri care pot preveni evoluţia rapidă a coxartrozei. În primul rînd, este important ca această afecţiune să fie diagnosticată cît mai repede. Apoi, se vor lua măsuri care vor încetini evoluţia coxartrozei , cum ar fi: limitarea efortului fizic intens, renunţarea la stilul de viaţă sedentar care implică multe ore petrecute pe scaun, la birou, menţinerea greutăţii în limitele normale şi controale medicale periodice. Terapiile precum fizioterapia şi kinetoterapia pot fi de ajutor.
Cum se trateaza coxartroză?
În stadiu incipient al coxartrozei, tratamentul se concentrează pe reducerea durerilor şi pe protejarea articulaţiilor. Calmantele, medicamentele anti-reumatice şi antiinflamatoare sunt folosite dacă coxartroza este diagnosticată timpuriu. Kinetoterapia si fizioterapia sunt folosite pentru a reduce durerile, dar şi pentru a fortifica musculatura care susţine articulaţia.
Dacă coxartroza este în stadiu avansat, singura metodă de tratament eficientă constă în intervenţia chirurgicală ( endoprotezare de şold).
Artroplastia de şold, este intervenţia chirurgicală folosită pentru tratarea coxartrozei în stadii avansate. Printr-o asemenea intervenţie chirurgicală se implantează o articulaţie artificială care redă mobilitatea pacientului şi elimină durerile.
Tratamentul coxartrozei este simptomatic, doar pentru a ameliora simptomele şi de a încetini evoluţia bolii. Pe de altă parte, intervenţia chirugicală necesită o perioadă de recuperare pentru ca mobilitatea să fie recuperată complet.Durerile specifice coxartrozei pot fi ameliorate prin adoptarea unui stil de viată sănătos.
Intervenţia chirurgicală pentru coxartroză
Intervenţia chirurgicală este folosită ca ultima opţiune în tratarea coxartrozei, la pacienţii la care celelalte tratamente nu au dat rezultate, iar boala se află în stadiu avansat.
Implantul de proteză la şold –endo protezarea şoldului
In tratarea coxartrozei, proteza devine o opţiune de tratament în momentul în care toate celelalte opţiuni îşi pierd complet eficienţa. Durerile severe şi permanente la nivelul articulatiei şoldului, invaliditatea, şi pierderea mobilităţii acestuia determină medicul să apeleze la protezarea şoldului.
Sfaturi pentru pacienţii cu coxartroză
Pacienţii cu coxartroză trebuie să urmeze neapărat un tratament adecvat care să încetinească evoluţia bolii. Aceştia trebuie să adopte un stil de viaţă care să corespundă cu nevoile şi interdicţiile pe care pacienţii cu coxartroză le au.Pe de altă parte, îngrijirea articulaţiilor poate asigura pacientul să amîne cît mai mult operaţia. Menţinerea greutăţii în limitele adecvate, dar şi un stil de viaţă activ, însa nu solicitant, sunt de asemenea importante pentru articulaţii nedureroase, mai ales în caz de coxartroză.
Kinetoterapia, fizioterapia şi tratamentele naturiste pot contribui la menţinerea calităţii vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu coxartroză, pentru o perioadă cît mai îndelungată.
N.B. Acest articol prezintă doar date cu caracter informativ.
VĂ DORIM MULTĂ SĂNĂTATE!
Cu respect: Dr. Sergiu Ciobanu